Läppar, kinder och haka

fish-lips-or-face-exerciseFylliga läppar som en riktig filmstjärna från Hollywood, vem vill inte ha det? Den enklaste och vanligaste formen av läppförstoring är injektionsbehandling. Det är en metod som inte kostar särskilt mycket, går snabbt och är förhållandevis riskfritt. Det går ut på att man injicerar en så kallad filler i läppen. Fillers är substanser baserade på hyaluronsyra, ett ämne som finns naturligt i kroppen. Som regel har läppförstoring med hjälp av fillers en begränsad livslängd, ofta mellan sex och tolv månader. Exakt hur länge effekten håller i sig, varierar mellan individer och beror på ett antal faktorer som ålder och livsstil.

Läppkirurgi är ett större ingrepp än injektionsbehandling. Den ger möjlighet till mer genomgripande förändringar och är dessutom en metod som ger ett permanent resultat. Istället för att injicera några substanser, går läppkirurgin ut på att med hjälp av små, precisa ingrepp öka läpparnas storlek. Det kan handla om att ta bort små remsor av hud för att strama upp och släta ut huden.

Kindplastik görs vanligen med injektioner av antingen fett, som tas från patientens knä, eller fillers. Avsikten är att förändra och förbättra symmetri och balans i ansiktet. Kinderna kanske har tappat i kontur eller förflyttat sig i ansiktet. Behövs mer omfattande förändringar, kan man även kirurgiskt operera in kindbensimplantat. Kindlyft är även det ett kirurgiskt ingrepp där ett litet snitt placeras under varje öga. Överskottshud tas bort, kindfettet placeras där det ska vara och huden stramas upp.

Hakplastik utförs för att förändra hakans storlek och utseende. Om hakan är för stor, kan det röra sig om fettsugning och hudborttagning via ett snitt under hakan.

Den vanligaste formen av hakplastik är dock hakförstoring. En underdimensionerad haka kan ofta upplevas som negativ, medan en kraftig och markerad haka utstrålar styrka. Hakförstoring sker med hjälp av implantat, som opereras in via snitt antingen under hakan eller inne i munnen.