Näsa för skönhet

tumblr_mmnj7uyvxm1rl2xsfo1_1280Nu är det dags att titta lite närmare på ett plastkirurgiskt ingrepp som är mycket vanligt: näsplastik. Näsan är en väldigt framträdande del av en människas ansikte och det finns många som är missnöjda med hur den ser ut. Den kanske upplevs som sned, krokig, asymmetrisk eller helt enkelt bara “fel”. Den är även ganska lätt att bryta, och ibland kan rekonstruktiv plastikkirurgi behövas.

Näsan är en känslig och komplicerad kroppsdel av ben, brosk och hud. Den fungerar både som andnings- och luktorgan, filtrerar inandningsluften med hårstrån och värmer upp och fuktar densamma med slemhinnorna. Den är även en viktig del i hur ett ansiktes skönhet bedöms.

Med näsplastik kan man förminska eller förkorta en näsa. Det går även att räta upp den eller göra den smalare och man kan ta bort pucklar och knölar. Vidare går nästippen och näsvingarna att justera enligt önskemål. Möjligheterna att förändra och förbättra sitt utseende med näsplastik är kort sagt många.

Näsplastik är ett ingrepp som ställer stora krav på kirurgen. Minsta lilla misstag syns tydligt, och näsan är ingenting man kan dölja direkt. Tvärtom, patienten vill undergå näsplastik för att få en näsa att visa upp och vara stolt över!

Problemen med näsplastik ligger kanske inte så mycket i begränsningar i vad man kan göra, utan snarare i patientens förväntningar. Att förändra en näsa på det sätt som patienten tänkt sig kanske inte alls passar resten av ansiktet. Eller så kanske patienten har en orimlig förväntan på slutresultatet. Dessutom är det omöjligt att absolut kunna garantera hur en näsa kommer att se ut efter ingrepp och läkeprocess.

En ytterst viktig del av en seriös plastikkirurgs arbete är att noggrant prata igenom ingreppet med patienten på förhand. Patientens förväntningar och önskemål måste delas av kirurgen. Eventuella problem och risker måste diskuteras, liksom vilken typ av operation som kan bli aktuell.